Hitta det fackförbund eller den inkomstförsäkring som passar dig bäst tillsammans med oss.

Bästafackförbundet.se är en oberoende tjänst som listar Sveriges populäraste fackförbund. Funderar du över vilket fackförbund du ska ansluta dig till? Eller undrar du vad en inkomstförsäkring ett A-kassemedlemskap innebär för dig? Jämför gärna med oss innan du bestämmer dig. På denna webbsida finns information, jämförelser och råd vad gäller samtliga nationella fackförbund som finns att tillgå.  Du kan dessutom söka efter ditt yrke tack vare den sökfunktion som erbjuds – efter sökningen listas de fackförbund som rekommenderas för din yrkesgrupp. Om du önskar kan du även klicka på din bransch nedan för att på så sätt snabbt och enkelt se en lista över fackförbund som passar dig bäst. Samtliga tjänster och funktioner på denna webbsida är helt kostnadsfria.

Administration, ekonomi och juridik

Bygg och anläggning

Data och IT

Försäljning, inköp, marknadsföring

Hantverksyrken

Hotell, restaurang, storhushåll

Hälso- och sjukvård

Industriell tillverkning

Installation, drift, underhåll

Kropps- och skönhetsvård

Kultur, media, design

Militärt arbete

Naturbruk

Naturvetenskapligt arbete

Pedagogiskt arbete

Sanering och renhållning

Socialt arbete

Säkerhetsarbete

Tekniskt arbete

Transport

Fackförbund

Ett fackförbund är en organisation bestående av fackligt anslutna medlemmar inom samma arbetsområde eller bransch. Dessa förbund organiserar främst anställda men vid flertalet fall även egenföretagare och chefer. Förbunden stödjer dess medlemmar genom att bland annat förhandla fram lönevillkor, anställningsvillkor samt bättre semestervillkor. De verkar även för en mer jämställd arbetsplats, fri från bland annat diskriminering och orättvis behandling. Ett fackförbund fungerar i stort likt en stor intresseförening där lokala representanter utses och de största besluten tas centralt via en (ofta) årlig kongress. Många typer av fackförbund existerar idag, flertalet av dessa representerar flera yrkesgrupper (tex. Unionen och IF Metall) medans andra enbart representerar enstaka yrkesgrupper (tex. Fysioterapeuterna och Universitetslärarförbundet).

De tre centralorganisationerna

De flesta fackförbund som verkar i landet ingår i någon av de tre centralorganisationer som existerar idag. Dessa är LO, som i sin tur ofta organiserar arbetare. TCO som representerar tjänstemän samt SACO som representerar akademiker. Det känns aningen stelbent att använda termer som “arbetare”, “tjänstemän” och “akademiker” vars terminologi luckrats upp kraftigt de senaste årtiondena. Gränserna vad gäller vem som tillhör vilken kategori är inte längre självklar då väldigt många idag väljer att läsa vidare på universitet och högskola. Dessutom ställs långt högre krav på många yrkestitlar som tidigare räknades som arbetaryrken.

✓ 3 månader kostnadsfritt medlemskap   ✓ Inkomstförsäkring ✓ Utbildningsstipendier

✓ 3 kostnadsfria månader ✓ Inkomstförsäkring✓ Affärsjuridisk hjälp ✓ Utbildningsstipendier

✓ 100 kronor för hela studietiden  ✓ Utbildningsstipendier ✓ CV-granskning

✓ Från 269 kr / mån ✓ Inkomstförsäkring ✓ För alla chefer – oavsett bransch ✓ 90 000 medlemmar +

Vilka fördelar finns med ett fackligt medlemskap?

Det finns många arbetsgivare och politiker i Sverige som vill sänka arbetstagarnas löner. Det finns även branschorganisationer som verkar för att sänka arbetstagares löner, likt organisationer såsom Svenskt Näringsliv. Vi vill inte påstå att dessa typer av organisationer är av ondo, de verkar som en naturlig motpart gentemot fackförbunden och dess medlemmar. För att du som arbetstagare, eller kanske företagare, ska kunna se till att både du och dina kollegor kan hävda er mot krafter som önskar sänka löner och försämra arbetsvillkor bör ni överväga att gå med i ett fackförbund. För att demonstrera nyttan av ett fackligt medlemskap presenteras 12 anledningar varför du bör gå med i en facklig organisation vid webbsidans del för vanliga frågor och svar. Klicka på bilden eller denna text för att få mer information gällande fördelarna med ett fackligt medlemskap.

Nyheter och information

Vad är en inkomstförsäkring och varför bör jag överväga att teckna en sådan?

En inkomstförsäkring skyddar månadsinkomster upp till ett bestämt belopp (oftast mellan 30 000 och 120 000 kronor) och betalas ut vid arbetslöshet som ett komplement till a-kasseersättningen. Oavsett hur trygg du är i din yrkesroll kan ofrivillig arbetslöshet drabba alla. A-kassan skyddar endast inkomster upp till 25 025 kronor och ersättningsnivån efter skatt är ofta väldigt låg. Om din månadsinkomst överstiger 20 800 kronor tjänar du ofta på att teckna en inkomstförsäkring. Många fackförbund erbjuder i sin tur inkomstförsäkringar som antingen ingår i medlemsavgiften eller som kan tecknas som merförsäkring tillsammans med fackförbundet. Tyvärr är vid flertalet tillfällen de inkomstförsäkringar som ingår i månadsavgiften bristfälligt utformade och passar inte alltid samtliga medlemmars behov. Genom att klicka på denna text eller den tillhörande bilden länkas du vidare till en sida där samtliga inkomstförsäkringar jämförs, såväl privata (dvs fristående) som fackliga inkomstförsäkringar listas.