Vårdarbetaren som äntligen fick rätt lön


Denna historia kommer från en bekant till en av sidans upphovsmän. En undersköterska hade länge arbetat på ett vårdboende till en relativt medioker lön sett till hennes kunskapsnivå och erfarenhet. Lönesamtal fördes årligen och resulterade endast i marginella löneökningar. Då hon aldrig funderat särskilt mycket på sin lön eller jämfört hennes lönenivå mot andras resulterade detta i att hon under många år var kraftigt underbetald.

Väckningen kom när en nyanställd undersköterska, helt utan erfarenhet, plockade ut cirka 1500 kronor mer i månadslön än henne. Hon kontaktade genast facket som hon varit medlem i sedan ett flertal år tillbaka. Representanter från facket kontrollerade hennes lön noggrant och kom fram till att det kommunala vårdboendet skulle få betala ersättning för alla de år de givit henne för låg lön. Hennes grundlön justerades även upp cirka 2000 kronor per månad. Tack vare facket fick hon rätt lön och ersättning för alla de år hon felbehandlats av kommunen.

 

Historier från verkligheten är ett genomgående tema vi anammar på denna webbsida. Om du vill skicka in en egen berättelse – klicka här eller på “kontakta oss” längst ner på sidan för att skicka in din egen berättelse. Märk gärna ditt bidrag som “historier från verkligheten” vid ämnesraden.  Vi förbehåller oss rätten att ändra mindre grammatiska fel innan publiceringen – innehållet förblir ändå detsamma.